TV zonder schotel? Mifi!

Regelmatig krijgen wij camperaars bij ons langs die genoeg hebben van al dat satelliet-gedoe. Dan weer een nieuw kaartje. Dan zitten zenders weer op een andere satelliet. Dan heeft de ontvanger weer een update nodig. En onder een boom ben je gelijk zonder signaal en dus geen beeld.

Een steeds beter alternatief lijkt de mifi-router. Dat is een wifi-router voor in de camper met daarin een sim-kaart. Je ontvangt het signaal van een lokaal mobiel netwerk en je hebt toegang tot internet via een eigen wifi-netwerk in de camper. Maar is dat nou geschikt als vervanger van een schotel op het dak?

Bedoeling is om dit te gaan testen. Ik kan er nog niet veel praktische informatie over op internet vinden, dus zelf aan de slag. Vandaag de allereerste test om te kijken of het werkt.

Ik heb drie systemen. Een eenvoudige mifi-router van TP-Link, zonder buiten antenne. En twee systemen mét buitenantenne. Een prijstechnisch goed systeem van Teleco en een duurder systeem van Travelvision.

Nou, installeren is voor alle drie een fluitje van een cent; in ieder geval de testinstallatie. Kabels aansluiten, sim-kaart erin, stroom aansluiten en aanzetten. Even later kun je met de standaard-instellingen al het wifi-netwerk gebruiken.
Een ‘echte’ installatie betekent natuurlijk wat meer. Zeker als je een buitenantenne wilt gebruiken. Die wordt op het dak geplakt en de kabel(s) moeten via een dakdoorvoer naar binnen. De router zelf moet dan binnen ergens een plekje krijgen waar je met stroom kunt komen. Maar goed, nog steeds vrij makkelijk te doen.

De eerste test heb ik binnen gedaan, gewoon in ons kantoor. Voor het meten van de internet snelheid gebruik ik Fing (android-app) op mijn mobiel. In de apparaten is aldoor dezelfde sim-kaart van Always Connected gebruikt.

  • TP-Link: download 8,3 mbps, upload 11,7 mbps
  • Teleco: download 6,9 mbps, upload 13,2 mbps
  • Travelvision: via 2.4GHz wifi download 14,5 mbps, upload 18,6 mbps; via 5GHz wifi download 45,8 mbps, upload 18,6 mbps

De Travelvision laat dus gelijk zijn visitekaartje achter en biedt met name via de 5GHz al een behoorlijke snelheid. Ik verwacht dat de Teleco beter gaat presteren als de antenne daadwerkelijk buiten geplaatst wordt, maar dat moeten we nog een keer gaan bekijken.

De Travelvision heeft nog een voordeel, deze bevat ook een Wifi-repeater. Dus sta je op een plek met een wifi-netwerk, dan kun je Travelvision als Wifi-versterker gebruiken en hoef je dus je databundel van de simkaart niet aan te spreken.

Tot slot, enig idee van de aanschafkosten. TP-Link kost rond de €70. Teleco zit in de richting van €250 en Travelvision doet daar nog een stapje bovenop en gaat richting de €750.

Reacties zijn welkom en er komen in de loop van het jaar aanvullingen!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Misschien Starlink ook eens testen. Aanschaf nu rond de €250,- en abonnement is wel een dingetje. €59,- mnd.

Geef een reactie